Sweet Followers

Friday, 15 August 2014

Pelan Pengajian: Ijazah Sarjana Muda Pengurusan Sistem Pejabat (Kepujian) BM232

Assalamualaikum semua :)

Okay disebabkan banyak bakal student yang tanya aku berkaitan kos ni, kat sini aku ade lampirkan pelan pengajian atau "course description" tentang kos ni okay.

Yang kat bawah ni aku ambil dari laman web uitm.edu.my ye

Administrative Management
• Administrative Office Management
• Administrative Office Procedures
• Office Project Management
• Office Business Process
• Office Practicum
• Issues in Administrative Management
• Management of Administration Records
• Research Methods

Computer and Information Technology
• Office automation
• Software Applications
• The Internet and Web Design
• Management of Computer Networks
• Administrative Database System
• Telecommunications Technologies
• Office Systems Analysis and Design

Business Management and Communication
• Fundamentals of Business
• Financial Accounting Economics
• Communication of Admin. Professionals

Language
• English
• Third Language

Minor/Elective
• Human Resource Management

Dan gambar di bawah ni pulak aku dapat masa mula-mula masuk dulu :)




Tapi kan, bermula intake semester lepas, banyak kursus yang dah ditukar oleh pihak fakulti. So, yang salinan baru punya aku takde. Harap-harap dapatlah membantu korang sedikit sebanyak ye yang bertanyakan tentang kos ni tu. Hehe

Bye! :)



post signature

42 comments:

  1. Assalamualaikumm .. hye . saya nak tanya ni sekarang saya belajar di kolej komuniti ypj . jurusan diploma kemahiran sistem maklumat , then kalau saya nak smbung ijazah so saya kene ambik kos macam awak ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumusalam, its up to you. cuma kos ni lebih kepada HR, ada belajar ttg sistem tapi cuma basic shj. Kalau betul minat dlm sistem maklumat, boleh juga sambung ijazah sistem maklumat. Harap membantu ya :)

      Delete
  2. salam, hai awak, awak smbg bm 232 kat mana eia? and sy student dip bm 117 business transportation, then nak apply bm 232 but nak tahu, agak2 tempoh degree sy 2 tahun lebih tak kalau sy ambik bm 232?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam, hai saya smbg kat uitm puncak alam. Erm kalau awk dari bsns transportation, kemungkinan besar awk akan masuk semester dua terus. Untuk kos diploma office management and technology shj yang boleh masuk semester tiga terus. So, agak2 dlm 2 tahun lebih ke tiga tahun rasenyer. Harap membantu ya :)

      Delete
  3. salam sis. fakulti ni utk tahun ni ada lg ke kat uitm puncak alam ? sbb denga nk tukar ke seremban

    ReplyDelete
    Replies
    1. untuk tahun ni kos ni still ade lagi di uitm puncak alam..

      Delete
  4. Payah tak nak ambik degree sistem pengurusan pejabat nie ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh tahan la. Belajar mana je yg tak susah kan :)

      Delete
  5. Haa lagi satu betul kan yang student diploma yang lepas pointer 3 dapat terus sambung degree lepas semester 3 ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Depends kuota la. Kalau makin ramai yg bijak2, makin susah la kot. Bergantung pd rezeki masing2 :)

      Delete
  6. Kalau nk smbung degree msti ka kena ad pnglaman kerja 1 tahun ? Dan mcm mna pluang kerja nnti ? Blh bgi info ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau nak sambung degree, tak perlu pengalaman kerja. Peluang kerja banyak. Kos ni lebih kurang mcm business admin :)

      Delete
  7. akak muet saya band 1 ... saya tengah repeat paper muet ... saya tengok syarat kelayakan dy nak band 2 ... boleh ke saya mohon bm 232 ...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cuba dulu apply. InShaaAllah kalau ada rezeki dapat la :)

      Delete
  8. Salam. Hai sis. Kite kan dr dip in business studies . Dpt ijazah sarjana pengurusan sistem pejabat . Bleh tahu berapa tahun ye ? N terus langkau sem 2 or start dr sem 1 ? Kte nk msok bln 9 nie. Kte dpt kt machang . Jauh sgt . Sbb tu nk pencerahan dr sis .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam, hai. Tu bergantung kpd fakulti sebab dia kena tengok dulu apa yg dah pernah awak belajar mase diploma dulu. Kalau byk yg sama, mmg dapat short course terus :)

      Delete
  9. hi sis , saya dapat penerapan bulan 9 ni kursus BM232 , nak tanya makanan kat situ ok x , murah x sis .. sem 1 dah boleh bawak moto ke.. kalau first nak masok sem , kolej boleh pilih x.. sebb saya ada baca satu sem kalau 4org dlm 2ratus lbeh.. hhehe tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai :) Makanan okay sgt sebab byk dewan makan. Utk first sem kalau duduk hostel, tak boleh bawak transport dan mmg kena byar tapi boleh apply pengecualian tp bergantung kpd income family. Kolej pula dah ditetapkan :)

      Delete
  10. Nk tnya..kos ni bnyak x peluang kerja..? Bg lepasan degree

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah so far banyak je sbb sume office blh masuk dgn course ni. Bergantung dgn rezeki masing-masing juga kan :)

      Delete
  11. salam, nak tanya. saya skrg tgh last sem dip office management and technology and nnti nak sambung degree in office system. Office system ni susah tak? and kalau course ni ada dkt uitm mana je?

    ReplyDelete
  12. Salam..sy nk tahu sis dulu diploma kos ape?
    Kos ni byk subjek teori tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm. Diploma pengurusan dan teknologi pejabat :) half-half teori & praktikal :)

      Delete
  13. Assalammualaikum .. Hye sis 😊 nak tye sye nak further study to degree course office management .. Tapi sebelum tuh sye nak tye okay tak course nieh bgy sis ? 😁 susah tuh memang susah la kan ..nme pon study ..mne ada senang 😂 .. Tapi bagy sis laa okay tak course nieh and peluang kerja tuh byk tak ? Terima kasih 😉

    ReplyDelete
  14. Salam saya nak tahu untuk kos BM232 ni kampus mana je yg ada ? Kampu dungun,terengganu ada sis?

    ReplyDelete
  15. Banyak tak blajar system baru dalam kos ni? ssh tak system? atau bnyk kpda mnagement?

    ReplyDelete
    Replies
    1. banyak kepada pengurusan tapi ada juga belajar berkenaan dgn sistem :)

      Delete
  16. Salam,,kos ni bnyk bljr system k x? ssh tak system? atau bnyk kpda management..

    ReplyDelete
  17. sis..course ni ad blaja psal perniagaan x?n if sy xd basic psal perniagaan boleh ke sy apply course ni in degree??bantu sy sis.. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada belajar nanti basic perniagaan. dont worry okay :)

      Delete
  18. Kos ni akn berpindah ke uitm cawangan seremban ke ?

    ReplyDelete
  19. asalamualaikum nk tanya saya baru habis belajar diploma kemahiran malaysia-jurusan eksekutif sistem maklumat,saya nak smbung belajar tp saya tak pasti nk ambil bidang apa,nk tanya macamana nk mohon kalau ambik kursus ni,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. sy apply melalui fast-track sbb dari diploma kos yg sama. mungkin awk boleh cuba apply melalui upu :)

      Delete
  20. awesome la entry akak ni~!! hehe.. boleh tanyer ke.. apa beza pengurusan sistem pejabat ni dengan pengurusan sumber manusia, kak? Awal bulan 12 ni saya da semester akhir.. In Shaa Allah.. and saya dari diploma sains secretary di politeknik.. so nak minta akak recommend kan la mana satu yang lagi oke untuk sambung degree nanti.. Hope u dont mind to share ur opinion ^____^

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengurusan pejabat lebih belajar kepada pengurusan berbanding sumber manusia. tapi kos ni ada juga belajar basic HR. ikut minat awk lebih cenderung kepada yg mana :) Pendapat akak mestilah kos ni. hihi

      Delete
  21. Assalamualaikum kos ijazah pengurusan pejabat skrg ni still de dkt uitm puncak alam lgi ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. setahu ada lagi tp boleh call pihak uitm untuk kepastian :)

      Delete
  22. salam , nak tanya sy dpt pnerapan kos os bulan 3 nnt, utk hostel bole pilih roomate tak

    ReplyDelete
  23. Salam sis, nk tnya kos ni brpa tahun ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm, overall 5 sem = 2 tahun setengah :)

      Delete